Kyllä taas ahdistaa projektien puolesta

Tukea projektille

Vaikka en enää johdakaan projekteja päätyökseni, joka kerta kun luen artikkeleja (ihan itsekidutuksen nimissä tänäänkin luin kaksi) siitä, miten projektipäällikön pitää projektissaan saada kaikki palaset kohdallaan, pitää jonglöörimäisesti sata palloa ilmassa yhtä aikaa ja olla vielä kansainvälistä tasoa oleva ihmisten johtaja, iskee universumin kokoinen ahdistus.  Nyt oikeasti? Silläkö taataan projektipäällikön jaksaminen ja onnistuminen, että ohjausryhmä tukee hänen työtään? Eikös se ole se samainen taho, joka kasaa odotuksia projektin onnistumisesta projektipäällikön harteille?

 Vuosikausia hanke- ja projektisuunnitelmiin on keskeiseksi riskiksi kirjattu ihmiset, heidän jaksaminen ja motivaatio. Ja aina vaan kirjataan konkreettisiksi toimenpiteiksi utopistiset varamiesjärjestelyt ja jaksamisesta huolehtiminen. Ja toimenpiteistä vastaa, luonnollisesti, projektipäällikkö.  

Sanonpa suoraan, jos ohjausryhmä ihan oikeasti välittää projektipäälliköstään, toivoo hänen onnistumistaan, välittää hänen motivaatiostaan ja jaksamisestaan ja haluaa projektin onnistuvan, niin se kuuntelee kokeneita ammattilaisia ja nimeää projektipäällikölle tueksi valmentajan, joka kulkee projektipäällikön rinnalla haastavissa tilanteissa ja tukee häntä luotsaamaan projektitiiminsä huippu suorituksiin.  

Valmennuksen (tai work coaching’in) tuella projektipäällikkö pääsee tarkastelemaan omaa toimintaansa ja sitä millä keinoilla saa pidettyä projektitiiminsä tavoitteiden suunnassa, jokaisen ottamaan vastuun omasta työstään ja miten varmistaa oman jaksamisen ja työhyvinvoinnin.

Kun valmennusprosessiin otetaan myös projektitiimin valmennus, varmistetaan, että tavoitteet pysyvät jokaiselle sen jäsenelle kirkkaina ja selkeinä ja yhteinen tekeminen on tehokasta ja sujuvaa. Valmennuksessa oman ja toisten työn arvostus lisääntyy ja innostus työhön tarttuu ja myötä into tiimiläisestä toiseen.

Ohjausryhmän näkökulmasta valmennuksen hyötyjä on mm. se, että tavoitteet konkretisoituvat jokaisen työn kannalta, projekteissa löydetään rakentavia ratkaisuja, ihmiset sitoutuvat työhönsä ja ottavat vastuuta omasta tehtävästään ja tavoitteellinen työskentely lisääntyy. Ja ennen kaikkea se on suuri teko projektityötä tekevien työhyvinvoinnin varmistamiseksi. Ja ohjausryhmä voi keskittyä omaan tehtäväänsä, asian johtamiseen.

Yleisesti tiedetään, jokainen työhyvinvointiin satsattu euro tulee moninkertaisesti takaisin, niin eiköhän se sama päde projekteihinkin. Melko kannattava investointi siihen, että projekti onnistuu suunnitelmien mukaisesti.

Miksiköhän näin yksinkertainen ja konkreettinen toimenpide henkilöriskien taklaamiseen ja projektityötä tekevien ihmisten työhyvinvoinnin varmistamiseen ja projektin onnistumisen tukemiseen ei vain mene jakeluun?

Kategoria(t): Projektipäällikkö, Projektit, Tuki projektille, Työhyvinvointi Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *