Pidä itsestäsi huolta – Tee huonommin

Luovaa laiskottelua

Luin tässä päivänä eräänä kasvatustieteen professori Juha T. Hakalan ajatuksia työelämän julmuudesta ja siitä, että jokaisen itsensä pitäisi pitää huolta omasta jaksamisesta. Hän on myös sitä mieltä, että me suomalaiset sorrumme hyvin usein työssämme ylilaatuun, vaikka vähempikin riittäisi. Ja sitten uuvumme. Allekirjoitan tämän omata ja aika monen työkaverinikin puolesta.

Juha T. Hakala toteaa, jos emme asettaisi työllemme ylitiöpäisiä laatuvaatimuksia, jaksaisimme paremmin ja silti työ olisi juuri sitä laatua, mitä meiltä odotetaan. Esimerkiksi ohjatessaan opiskelijoiden tekemään gradujaan, hän antaa neuvon: ota tavoitteeksi huono gradu ja ala huiskimaan sitä eteenpäin. Näin opiskelija rentoutuu ja rentouden tilassa avuksi tulee luovuus. Minkähän lainen sovellus tuosta neuvosta sopisi työelämään? Voisinko asettaa tavoitteeksi esimerkiksi haastavaan projektiin, että teen huonon projektisuunnitelma? Vedä projekti läpi huonosti? Noudatan kulloisia menetelmiä vähän sinne päin? No ei kai sentään. Ehkä se ei olekaan jutussa pointti, vaan se, että ottamalla asioita rennommin, luovuus tulee avuksi tiukoissakin paikoissa ja auttaa keksimään luovempia tapoja selvitä kinkkisistä paikoista ilman, että uupuu. Mutta minne se luovuus katoaa juuri silloin kun sitä eniten tarvitsee?

Juha T. Hakala toteaa, että vain rentouden tilassa voi olla luova. Olen kokenut itsekin, että pakottamalla itsensä luovuuteen, ei synnyt lasta eikä… niin mikäs se toinen nyt olikaan? Hakala toteaa, ” Jos luovuus katoaa, maailmaan ei synny enää yhtään uutta keksintöä, kirjaa, rockbiisiä, tv-sarjaa, matemaattista kaavaa, villasukkaa, vitsiä, ei edes yhtä koottua legojunarataa. Ei mitään, mikä erottaa meidät apinasta.” No niinpä.

Hakala toteaa, niin kuin monet muutkin luovuuden tutkijaa, luovuus voi kadota, mutta sen voi löytää uudestaan opettelemalla. Hakala nimeää luovuuden uudelleen opetteluun kaksi taitoa; tylsistyminen ja fiksu laiskottelu. Noista ohjeista kiitän Juha T. Hakalaa erityisesti. Minulle molemmat ovat erityisen mieluisaa tekemistä ja uskallan väittää, että nuo taidot olen saanut syntymälahjana.

Kiteytettynä työssä uupumisen välttämiseksi, Juha T. Hakala antaa kolme neuvoa:

  1. Tee työsi huonommin
  2. Opettele sietämään tylsyyttä
  3. Uskalla pitää itsestäsi huolta

Eipä hullumpia neuvoja. Itselleni kaksi viimeistä on jo aika pitkälle käytössä, mutta mitenkähän tuon ensimmäisen saisi vielä käyttöönsä.

Kategoria(t): Luovalla tavalla, Luovuus, Projektipäällikkö, Projektit, Työhyvinvointi Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *