Puhumalla hyvä tulee vai tuleeko?

Tiimi

Vai pitäisikö sittenkin puhumisen rinnalla tehdä oikeasti konkreettisiä toimenpiteitä?

Nyt puhutaan paljon siitä, miten hyvä johtaminen ratkaisee kaikki työyhteisön ongelmat, ja sillä jos millä, ihmisten motivaatio nousee huippuun. Sittenmmin on myös huomattu, että ihan pelkällä hyvällä johtamisella ei selvitä, vaan työpaikoille tarvitaan myös kaikkia koskevia työyhteisötaitoja. Ja nyt on myös huomattu miten erilaisuudet työpaikalla ovatkin vahvuuksia ja voimavaroja. (Tästä oli muuten ytimekäs kirjoitus mm. 25.1.2017 KauppalehdessäVaasan yliopistosta eläkkeelle jäänyt emeritusprofessori Vesa Routamaa arvioi, että Suomessa olisi kehitetty enemmän menestystuotteita, jos yritykset ymmärtäisivät koota tiimeihin erilaisia persoonallisuustyyppejä.http://www.kauppalehti.fi/uutiset/erilaisuus-tiimeissa-parantaa-tuottavuutta/saPkTAx4.)

Eli nyt olisi kasassa ainakin kolme keskeistä tekijää, joilla hyvä työelämä saadaan kukoistukseen:

  • Hyvä johtaminen
  • Työyhteisötaidot
  • Erilaisuuksien nostaminen voimavaraksi

Ja takuuvarmasti lukemattoman määrä muitakin tekijöitä on jotka puhuttava.

Näinköhän se kannettu vesi kaivossa pysyy?

Se mitä itse näiden keskustelujen tiimellyksessä mietin, näinköhän se kannettu vesi kaivossa pysyy? Ihanko tutkimalla ja puhumalla nuo asiat jalkautuvat työpaikoille? Aika harvassa keskustelussa on otettu mukaan konkreettisia toimenpiteitä miten hyvä johtaminen, työyhteisötaidot ja erilaisuuksien huomioiminen syntyvät työpaikoilla ja etenkään, miten ne pysyvät silloinkin kun organisaatiossa tapahtuu muutoksia ja / tai ihmiset vaihtuvat.

Saatan kyllä nyt toistaa itseäni ainakin tuhannen kerran, kun peräänkuulutan konkreettisia toimenpiteitä noiden hyvien asioiden jalkauttamiseksi. Ja etenkin sitä peräänkuulutan, että jalkauttamiseen ei ole olemassa yhtä totuutta, teoriaa, mallia, metodia, joka soveltuu joka paikkaan. Jalkauttaminen pitää räätälöidä aina organisaatio kohtaisesti.

Työhyvinvoinnin kivijalka kuntoon

Ja ennen kuin ryhdytään yhteenkään jalkautustoimenpiteeseen, pitää varmistaa, että toimenpiteiden kivijalka on kunnossa:

  • ihmisellä on hyvä itsetuntemus, he tuntevat omat vahvuudet, kehittämiskohteet ja tavoitteet
  • jokainen työyhteisön jäsen on näkyvä ja hänen erityisenen paikkansa on, paitsi itselleen tiedossa niin myös koko työyhteisössä
  • ihmiset tuntevat toisensa riittävän hyvin, jotta voivat arvostaa toisiaan ja tiedostaa toisten vahvuudet yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi

Eli nyt kun työelämässä on varsin hyvin tiedossa, miten työn tekemisesta saadaan parempaa ja motivoivampaa, pitäisi kiireen vilkkaan tarttua konkreettisiin, tarkoituksenmukaisiin ja kutakin organisaatiota parhaalla mahdollisella tavalla palveleviin toimenpiteisiin.

Kategoria(t): Projektipäällikkö, Projektit, Työhyvinvointi, Vuorovaikutus Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *